3 Şubat 2018 Cumartesi

RUJLARIN ZARARLARI

RUJLARIN ZARARLARI

Yeni bir araştırma, günlük hayatta kullanılan ruj ve dudak parlatıcılarının içinde birçok zehirli kimyasal maddeye rastlandığını ortaya koydu.
Kozmetik ürünleri sıkça kullanan kadınlar, içeriğindeki yüksek dozdaki kroma maruz kalarak akciğer ve mide kanserine davetiye çıkarıyor.
RUJLARIN ZARARLARI

Araştırmacılar, bazı renkli ruj ve dudak parlatıcılarında alüminyum ve manganez bulunduğunu belirtti. Araştırmalar, alüminyumun Alzheimer’a neden olduğunu, manganezin ise ruh halinedeki ani değişikliklere ve hafızayı etkilediği ileri sürüyor.
RUJLARIN ZARARLARI

Sabahtan akşama kadar dudağınızın üzerinde yer alan ruj, bazen yiyecek ve içeceklerle bazen de dudaklarınızı yalarken sanki emziğinize batırılmış bal gibi yavaş yavaş sindirim sisteminize dahil olmaktadır. Kilonuzu kontrol etmek ya da bozuk besinler yememek için nasıl dikkat ediyorsanız, günün belki de 18 saati boyunca dudağınızdan midenize doğru akan rujun içeriğine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle de normal standartlarda makyaj yapan, çok süslü olmayan bir kadının hayatı boyunca 3-4 kilogram ruj yediği kanıtlanmış durumdayken…
RUJLARIN ZARARLARI

  • Dudakların pürüzsüz ve ıslak görünmesi, nemli olması için rujun içeriğine serebrositin adı verilen sığır veya domuz sinir sistemi hücresi katılmaktadır.
  • Hint yağı ve Hint yağı türevleri de rujun içeriğinde bulunmaktadır. Ayrıca bitkisel yağlar, mineral yağlar, kakao ve lanonin de hinyağı dışında rujun içeriğinde bulunan diğer yağlardandır.
  • E012, C.I.19140, C.I.45430 ve benzeri çeşitli kimyasal renklendiriciler ruja rengi verebilmek için kullanılmaktadır.
  • Kırmızı rujlara kırmızı rengin verilebilmesi için ruja kırmız böceği (cochineal) ezilerek katılmaktadır.
  • İnci özlü olarak piyasaya sunulan ve dudaklarda parıltılı bir görüntü oluşturan rujlar, ringa balığı gibi parlayan balıkların pullarından üretilen içeriğin rujun içeriğine katılması ile parıltılı görünümünü kazanmaktadır.
  • Nemlendirici özelliği olan rujlar bu özelliğini E vitamini, jojoba yağı ve shea yağı kullanımı ile kazanmaktadır.
  • Pek çok rujun içeriğinde pancar özü, aloe vera, papatya yağı ve zerdeçal özü bulunmaktadır.
  • Rujların içeriğinin büyük bölümünü balmumu oluşturmaktadır. Kaliteli olan rujlarda, Carnauba adı verilen Brezilya’ya özgü palmiye ağaçlarından üretilen balmumu çeşididir. Daha ucuz balmumu alternatifi ile kadelilla adı verilen balmumudur. Hangi balmumu türü olursa olsun; içeriğinde parafin bulunmaktadır.
  • Birçok rujun içeriğinde kurşun kullanılabilmektedir.
  • Bazı rujların içeriğinde katrandan elde edilen boyalar kullanılmaktadır. Kömür katranından elde edilen en bilindik renklendirici Red 40’tır. Bunun dışında stronsiyum, alüminyum, baryum ve potasyumdan elde edilen renklendiricilerin kullanıldığı rujlar da piyasada bulunmaktadır.
  • Sentetik esans içeren yapay kokulu rujlar piyasada bol miktarda bulunmaktadır.

3 yorum:

  1. Tüm kozmetik ürünlerinde var maalesef bu riskler. Maalesef ruj en zararlılarından siz de güzel özetlemişsiniz, paylaşımınız için teşekkürler.

    Ben de bloguma beklerim.

    https://gokyuzunebakarkenuyuyakalmisim.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. ne yazık ki öyle her şey de var. Bakıyorum bende şimdi

    YanıtlaSil
  3. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...Sitenizi takibe aldım, insana davet sitesine de beklerim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil